Osztrák Fehér Kereszt Társaság

- Ács István gyűjtőtársunk írása -
 
Az Osztrák Fehér Kereszt Társaság segélyszervezetként működött, már jóval az első világháború kitörése előtt is. 1882. február 2-án alapították, az Osztrák Vöröskereszt megalakulása után 2 évvel. Az első világháború végéig működött Ausztria területén, Magyarországon nem.
Hazafias indíttatásból célul azt tűzték ki a Társaság tagjai, hogy békeidőben a cs. és kir. haderő sebesült vagy betegségben szenvedő katonáit és családtagjait ellátják, üdülőhelyeken, szanatóriumokban biztosítják a mihamarabbi felépülésüket akár Ausztria területén, vagy a Monarchia más területein. Polgári (nem katona) személyek nem vehették igénybe a Társaság üdülőhelyeit, csak a hadsereg tagjai és hozzátartozói.
Az Osztrák Fehér Kereszt Társaságának első felügyelője Rudolf trónörökös volt, I. Ferenc József császár és király fia. Az ő halála után 1889. december 03-tól Karl Ludvig herceg, I. Ferenc József testvére vette át a felügyelő pozícióját.

Rudolf trónörökös
 
Karl Ludvig herceg, I. Ferenc József testvére
 
A császári udvar legmagasabb körei támogatták -céljaikkal egyetértve- a Társaságot. 1916-tól Frigyes főherceg támogatásával működtek a Monarchia összeomlásáig.

Frigyes főherceg
Mint a segélyszervezetek általában, a Fehér Kereszt Társaság is kisebb tárgyak, főleg támogatói jelvények eladásából tartotta fent magát, a befolyt összegeket az ellátás biztosítására fordították.
Spendenabzeichen-nek, adományjelvénynek nevezték a megvásárolható zománcozott koronás-császári sasos-fehér keresztes jelvényeket.
 
Legnagyobb társ-szervük az Osztrák Vöröskereszt volt, jóval nagyobb logisztikai, anyagi és nemzetközi háttérrel. Az Osztrák Vöröskereszt a háború lezárása után is tovább működött, az Osztrák Fehér Kereszt megszűnt.
A Társaság által preferált térségek és szanatóriumok egy 1897-es leírás szerint az alábbiak voltak: Abbazia, Bad Hall, Meran, Hof-Gastein, Marienbad, egy szanatóriumot építettek Carlsbad-ban, illetve Grafenberg-ben tervben volt egy épületegyüttes üdülővé alakítása.

Abbázia Kurhaus

 
A Társaság 1882-1897 közötti időszakában 1477 tiszt, 103 kadét, 468 tisztfeleség és gyermekeik, és 15 egyéb hadsereghez tartozó személy élvezte az üdülési/rekreációs lehetőséget. 
A Társaság a világháború időszaka alatt is működtette az üdülőket 1918-ig.

 
Gyűjtötte: Ács István