Porosz Hadsegélyező Kereszt

(Verdienstkreuz für Kriegshilfe)

- Ács István gyűjtőtársunk írása -
 
Ezt a kitüntetést 1916. december 5.-én alapította II. Vilmos német császár azon személyek részére, akik az elmúlt két évben a hadsegélyezés területén tevékenykedtek a világháború kitörésétől.
Az első 200 darabot a császári jóváhagyás után (1915. december 26.) gyártották le. Az első két kitüntetett II. Vilmos német császár és Paul von Hindenburg voltak. A próbadarabokból 100 darab barna bőrtokkal készült, a magasabb rangú kitüntetettek számára. Egyéb személyeknek papírzacskóban, adományozó okirattal együtt adományozták. (Az alapítás egyik célja a már meglévő kitüntetések leértékelődésének elkerülése volt.)
 

A kitüntetés elő- és hátoldala

Civil és katonai személyek is kiérdemelhették, nemtől, rangtól, származástól függetlenül. Külföldieknek is adományozható volt. A kitüntetés hivatalos legyártását a nürnbergi székhelyű Lauer cég nyerte meg (Firma Lauer).
 

A Hadsegélyező Kereszt szalagjával és adományozó tasakjával
 
Külalakja: "máltai" kereszt, 41,5 x 41,5 mm, a porosz "Verdienstkreuz" formáját követve.
Anyaga: alap daraboknál cink, egyedi megrendelésre készülhetett több más anyagból is, ezüst, bronz, alumínium, színesfém.
 
Különféle anyagokból készített keresztek

Előoldal: “Für Kriegs Hilfsdienst” felirat, két, szalaggal összekötött babérággal.
Hátoldal: “WR” (“Wilhelmus Rex”) betűk a porosz koronával.
Szalag: fekete-fehér sávozás a szélein vörös sávval, melyeket a Knoblauch cég gyártotta (Firma Knoblauch).
 
Adományozó iratok

A hivatalos darabokból 500.000 darab kereszt (857.000 Márkáért) és 167,643 m szalag került legyártásra.
Miniatűr kivitelben is készült, és női csokorszalagos adományozások is történtek. Egyes keresztek felső keresztszárán gyártójel is megtalálható, de ez nem jellemző. A kitüntetett halála után a kitüntetést nem kellett visszaszolgáltatni, az a család birtokában maradhatott.
A keresztet 1916 és 1924 között adományozták, a háború után a raktáron maradt 44.250 db kereszt és 15,511 m szalag 1924-ben a berlini illetőségű “Neue Berliner Messingwerke”-nek került értékesítésre.
 
Források:

wikipedia: Verdienstkreuz für Kriegshilfe

https://antique-photos.com/: Verdienstkreuz für Kriegshilfe

https://ordensmuseum.de/ Ordensjournal, 2006 november, ausgabe 2. PDF
 
-Gyűjtötte:  Ács István-