Katonai Szolgálati Jelek

 
 
 
A Katonai Szolgálati Jelet Ferenc József alapította trónra léptét követően, 1849. szeptember 29-én. A kitüntetésben a folyamatosan szolgálatot teljesítő katonák részesülhettek. Az alapszabályok többször módosultak, de Horthy az első világháborúban érvényes szabályokat követve alapította meg  Magyarország szolgálati jeleit 1923. március 29-én.  A tiszti I. osztály 40 év  után, a II. osztály 30 év után, a III. osztáy 20 évet követően járt. A legénységi I. osztályért 20, a II. osztályért 10, a III. osztályért 6 évet kellett szolgálni. 
A Monarchia császári jelképeit magyar szimbólumok váltották fel. Megváltoztak a szalagok is. A tiszti jelekre új középrész került, viszont a legénységi kitüntetésekhez nem nyúltak. A Monarchia legénységi szolgálati jelein cső vagy gömbfülekkel találkozhatunk, melyeket a Horthy-korszakban is használtak, csak a szalagot cserélték át rajtuk.
A magasabb szolgálati jel elnyerésével az alacsonyabb fokozatot be kellett szolgáltatni.
A keresztek alapja egyforma: egy 35 mm-es szélesedő szárú bronz kereszt, melyen horizontális fül lett kialakítva. A fülhöz egy 4-8 mm hosszúságú, többnyire gyöngysoros díszítésű, ovális kontraszem kapcsolódik, melyen hozzá rögzített függesztő karikát találunk. A hátoldaluk sima felületű, bár találhatunk rajtuk évszámot, amely valószínűleg az jubileumi évfordulót mutatja. 
A szalagok kezdetben egyformák voltak, melyek a magyar zászló színeit idézik. 
1942.november 19-én a szabályváltozásokat követően a tiszti I. osztály 35, a II. osztály 25, a III. osztály 15 év után volt elnyerhető. Különbséget tettek a katonai és nem katona állományú tisztek, valamint katonai tisztviselők között, melyet a különböző szalagszínek jelöltek. A nem katonai állományú Tiszti Szolgálati Jel szalagja zöld színű, közepén 2 mm-es piros sávval, szélein 5-5 mm-es fehér és vörös sávval. 
A katonai Tisztviselői Szolgálati Jel szalagja fehér színű, közepén 3-2-3 mm-es piros-fehér-zöld sávokkal, a széleken ellentétas (piros-zöld) 2 mm-es sávval. 
A szalagsávokon nem volt kicsinyített jelvény. 
A tiszti I. osztályon (1942 után: katona állományú Tiszti Szolgálati Jel) (Más szalaggal:nem katona állományú Tiszti Szolgálati Jel, vagy katonai Tisztviselői Szolgálati Jel) aranyozott bronzkereszt, melynek közepén angyalos középcímer van elhelyezve. A kontraszem 20 mm hosszú, aranyozott pálmalevél formájú. A kereszt szélénél 2 mm-es sötétzöld zománccsík fut körbe. (Az 1923-as változatnál nincs zománccsík.) Szalagja 40 mm-es, háromszögletű vörös mellszalag, szélein 5-5 mm-es fehér és zöld sávval.