A Háborús érem 1870/1871

(Kriegsdenkmünze für Kämpfer 1870/1871)

 
A 19. század közepére világossá vált, hogy szükség van egy egységes Németországra, mely biztosítja a térség politikai és gazdasági egységét. A német egység útjában, Ausztria 1866-os legyőzése után egyedül Franciaország állt már. A III. Napóleon vezette császárság1870 júliusában hadat is üzent Poroszországnak. 
A jobban szervezett, felkészültebb, Moltke által vezetett porosz (és szövetséges) hadsereg bekerítette a francia császár irányította franciákat Sedannál, akik szeptember 2-án letették a fegyvert. Szeptember közepére a poroszok bekerítették Párizst. A felmentésre igyekvő csapatok legyőzése után a főváros is megadta magát.
1871. január 18-án a versailles-i palota tükörtermében a német fejedelmek ünnepélyes keretek közt kikiáltották a Német Császárságot. A császár I. Vilmos, a porosz király lett, aki 1871. május 20-án háborús érmet alapított a háborúban részt vevőknek harcoló és nem harcoló tagozatban.
 
 
A Német Császárság kikáltása a versailles-i kastály tükörtemében.
 
A harcolóknak készült érem 29 mm átmérőjű bronz anyagú kitüntetés, melynek előoldalán egy vaskereszt látható, közepén 1870 és 1871-es évszámok koszorúban. A kereszt mögűl fénysugarak törnek elő. A hátoldalon a porosz királyi korona látható, alatta W (Vilmos) monogramja, alatta felirat: "Dem siegreichen Heere" ("A győztes hadsereg"). A külső körívben a "Gott war mit uns ihm sei die Ehre" ("Isten velünk volt, övő a dicsősség"). Peremén felirat látható: „Aus erobertem Geschuetz” ("A zsákmányolt ágyúkból"). 
Szalagja: fekete-fehér-fekete-vörös-fehér-fekete csíkozású.
Megkaphatták mindazon katonák és orvosok, valamint a haditengerészet tagjai, akik részt vettek a harcokban, vagy átlépték a francia határt 1871. március 2-a előtt. Az éremre jogosultak voltak a király "Augusta" nevű hadihajójának személyzete is. Az érmet kb. 1.1 millió  példányban adományozták. 
 
 
A háború 25. évfordulóján harci pántokkal díszíthették fel szalagjukat a veteránok. Összesen 25 féle bronz pántot lehetett a szalagra tűzni, mindenki azt viselhette, amely ütközetekben részt vett. Ezek az ütközetek a következők voltak: AMIENS - DOORSTEP LISAINE - DOORSTEP HALLUE - BEAUMONT - BEAUNE-LA-ROLANDE - BEAUGENCY-CRAVANT - BAPAUME - BELFORT - COLOMBEY-NOUILLY - GRAVELOTTE-ST.PRIVAT - LOIGNY-POUPRY - LE MANS -METZ - VALÉRIENI - NOISSEVILLE - ORLEANS - PÁRIZS - SPICHEREN - SEDAN - STRASBOURG - ST QUENTIN -VIONVILLE-MARS LA TOUR - VILLIERS - ÉRDEMES - WEISSENBURG. 
A pántok nagy tömegben készütek, ezért több -kissé eltérő- vertváltozatuk ismert.
 
Harci pántok 
(fotók: https://www.ehrenzeichen-orden.de/deutsche-staaten/gefechtsspangen-zur-kriegsdenkmunze-187071.html)
 
A nem harcolók érmét megkapták az összes bírósági és állami tisztviselők és vasutasok, akik átlépték a határt 1871. március 2-a előtt, továbbá a kórházakban dolgozó önkéntes ápolók, orvosok, ápolónők, valamint lelkészek, azok a katonai tisztviselők és orvosok a hadseregben, akik 1870. július 16-a és 1871. március 2-a között otthon vagy hadihajókon kiválóan szolgáltak. 
 
 
Az acélból készült érem méretre és feliratban megegyezik a harcolók érmével, azzal az eltéréssel, hogy a hátoldalon a korona és a "W" monogram alatt a  „Für Pflichttreue im Kriege“ ("A háború iránti elkötelezettségért") felirat olvasható, valamint az 1870-1871-es évszám körül nem cserfalomb koszorú, hanem tölgylevél koszorú van. Szalagja: fehér-fekete-fehér-vörös-fehér-fekete-fehér csíkozású szalag. Mintegy 415.000 darabot adományoztak belőle. 
A Háborús éremből, mivel nagy mennyiségben és több műhelyben készült, többféle veretváltozat ismert.
 
Ajánlott oldal a porosz-francia háborúról: 
 
Felhasznált irodalom: