Bosnyák-Hercegovinai Emlékérem

Bosnisch-herzegowinische Erinnerungsmedaille

 

1878. július 29-én lépte át az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege a Szávát, hogy a berlini kongresszuson elfogadott határozat értelmében –néhány hét alatt- ellenőrzése alá vonta Bosznia és Hercegovina – illetve a Novipazari Szandzsák – területét. A Szarajevóban létrehozott közös kormányzóság és a megszállás évtizedei viszonylagos nyugalmat, stabilitást és gazdasági növekedést hoztak. A tartományok formailag továbbra is a Török Birodalomhoz tartoztak, de a Monarchia végleges ott-tartózkodásra rendezkedett be.
Amikor 1908-ban Isztambulban győzött az ifjútörök forradalom, reálisnak tűnt, hogy a török állam visszaköveteli tartományait. Sürgőssé vált a helyzet rendezése, ezért 1908. október 5-én Ferencz József király bejelentette az annexiót. Bosznia-Hercegovina a Monarchia részévé vált. Ennek az eseménynek az emlékére alapította a király a Boszniai-Hercegovinai emlékérmet 1908. augusztus 30-án. 
A jelvény 36 mm átmérőjű bronzérem, mely csőfüllel és függesztőkarikával kapcsolódik a szalaghoz. Az előoldalon Ferencz József jobbra néző portréja, a nyakkivágás alatt a vésnök, Robert Placht szignója: R. PLACHT FEC. látható. Az érem körirata: FRANC. IOS. I. D. G. IMP. AVSTR. REX. BOH. ETC. ET AP. REX. HUNG. (I. Ferencz József, Isten kegyelméből Ausztria császára, Csehország stb. királya és Magyarország apostoli királya)