Érdemkereszt lelkészek számára (Piis Meritis)

 

I. Ferenc király 1801. november 23-án érdemkeresztet alapított a korábbi érdemérem helyébe a tábori lelkészek számára. Azok az egyházi személyek nyerhették el, akik a csata helyszínén vagy az ellenség előtt veszedelmek közepette teljesítették lelkészi kötelezettségüket. Az érdemkereszt két osztályból állt. Az első osztály arany, a másodosztály ezüst színű volt. A kereszt végei lóhereszerűek. A keresztszárak találkozásánál zománcozott középpajzs van, mely az aranynál fehér, az ezüstnél kék zománcozású. A pajzs elülső oldalán a "PIIS MERITIS", azaz a jámbor érdemeknek felirat olvasható. A kitüntetés szalagja fehér, melynek szélein három piros sáv látható.

 

1911. május 9-én I. Ferenc József elrendelte, hogy az arany érdemkereszt ezentúl az I. osztály, az ezüst a II. osztály nevet kapja. Az érdemkereszt békeidőben is adományozható volt. Kiérdemelhette az a személy, aki katonai lelki pásztorkodás terén hosszú éveken át kiválóan és nagy buzgalommal teljesítette szolgálatát. Békeidőben egyszínű fehér szalagon adományozták a kitüntetést, mely 1917 óta kardokkal is adományozható vált. A Piis Meritis a Katonai Érdemkereszt után következik a viselési sorrendben. Fehér szalagon igen ritkán adományozták.

Fémjelzés a karikában.
 

1914 és 1917 között a következő adományozásokat ismerjük a közös hadseregnél, a Honvédségnél és a Landwehrnél:

2354 római katolikus lelkész közül megkapta az első osztályt 3 személy, a II. osztályt kardokkal 306 személy, és 734-en kardok nélkül.

230 görög katolikus lelkész közül a II. osztályt kardokkal 45-en, kardok nélkül 39 személy.

346 görög keleti lelkész közül 1 személy az I. osztályt, a II. osztályt kardokkal 40-en, kardok nélkül 54 fő. 

241 evangélikus lelkész közül 10-en a II. osztályt kardokkal, 50 személy kardok nélkül.

259 református lelkész közül a II. osztályt kardokkal 18-an, kardok nélkül 42-en. 

 

Összesítve: az I. osztályt 4 személy kapta meg,

                  a II. osztályt kardokkal 419 fő,

                  a II. osztályt kardok nélkül 919 lelkész.