Tűzoltó és mentő kitüntetés

(Tiszteletérem 25 évi eredményes tevékenységért a tűzoltó és mentőszolgálat terén)

Ehrenmedaille für 25 jährige verdienstvolle Tätigkeit auf dem Gebiete des Feurwehr- und Rettungswesens

 
 
1905. november 24-én a király kitüntetést alapított birodalmának országai számára, mellyel azokat a tűzoltókat és mentősöket jutalmazta, akik 25 éve szolgáltak testületükben. Az érem hivatalos neve: Tiszteletérem 25 Évi Eredményes Tevékenységért a Tűzoltó- és Mentőszolgálat Terén. 
1911-ben engedélyezték, hogy Magyarországon a korábbitól eltérő, magyar nemzeti jellegzetességet mutató jelvényt adományozzanak. A kitüntetés neve is módosult: Díszérem a Tűzoltás és Mentés terén 25 Éven Át Teljesített Eredményes Tevékenységért.
A kitüntetés tehát 25 éves szolgálati jelnek volt tekinthető, és egészen 1947-ig adományozták. Kétféle verdejellel is találkozhatunk rajta: KB. (Körmöcbánya) és BP. (Budapest). Az adományozottak neveit a Honvédségi Közlönyökben rendszeresen nyilvánosságra hozták.
Az érmet elnyerhették a hivatásos és önkéntes tűzoltó és mentő testületek tagjai, akik 25 éven át eredményesen szolgáltak.
Az érem 32 mm átmérőjű bronzérem, mely csőfüllel és függesztőkarikával kapcsolódik szalaghoz. Az előoldalon Ferencz József babérkoszorús, jobbra néző portréja látható, melyet egy felül összekötött, alul pedig nyitott babérkoszorú övez. 
 
 
A hátoldalon egy táblán a XXV szám olvasható. A tábla alatt vezetve egy felül nyitott babérkoszorút mintáztak, a tábla tetején pedig gránát van lángnyelvekkel. Itt olvasható a két részre osztott felirat: FORTITUDINI VIRTUTI - ET PERSEVERANTIAE, azaz a Bátorságnak, erénynek és álhatatosságnak. A szalag 39 mm széles, narancssárga színű mellszalag.
 
 
A magyar típusú érem szintén 32 mm átmérőjű bronzérem csőfüllel és függesztőkarikával, viszont az előoldalon a király jobbra néző mellképe látható magyar huszártábornoki  egyenruhában. Körben, a mellkép által megszakítva egy felül összekötött babérkoszorú látható. A karikavágásban REISNER, a vésnök neve olvasható. A hátoldalon két, az érem aljánál szalaggal összekötött babérág van, a Szent Korona és a XXV szám. 
 
(Dorotheum foto:https://www.sixbid.com/browse.html?auction=1297&category=27121)
 
A BP verdejelű érmek 33 mm átmérőjűek és valamivel vékonyabbak a korábbi veretektől. Az első világháború után, Budapesten készültek. A szalagjuk a korábbi narancssárga, háromszögletű mellszalag. 
 
 
 
Korabeli mentőkocsi