Hadikereszt Polgári Érdemekért

(Polgári hadi érdemkereszt)

Kiegskreuz für Zivilverdienste

 

I. Ferencz József 1916. február 18-án kelt rendeletével alapította a kitüntetést. Az alapítás célja azoknak a polgári személyeknek a kitüntetése volt, akik kiemelkedő munkát végeztek az Osztrák-Magyar Monarchia államgépezetében. A keresztet azok a katonai személyek is megkaphatták, akik közvetlen harci cselekményben nem vettek részt, de a katonai ellátás, a szervezés és utánpótlás területén tevékenykedtek.

A Polgári Hadi Érdemkeresztnek négy osztálya volt, ezért igen tagoltan lehetett jutalmazni az arra érdemes személyeket. Ennek ellenére ritkán előforduló darabok.

Az alapítás célját, valamint a kereszt formai megoldását nézve, inkább közelebb áll a rendjelekhez, mint az alacsonyabb besorolású kitüntetésekhez. Az érdemkereszt első osztálya egy sorban viselendő a Ferencz József Rend nagykeresztjével. Szalagja nem volt, a tűzős kivitelű kereszteket a bal oldalon a rendcsillagokhoz hasonlóan feltűzve viselték.

A sorozat minden tagján olvasható a MERITO CIVILI TEMPORE BELLI. MCMXV körirat, aminek jelentése: POLGÁROK JUTALMA HÁBORÚS IDŐBEN. 1915.
Az érdemkereszt I. osztálya 64 mm széles és magas kifelé szélesedő szárú görög kereszt, a szárak végein befelé hajló dupla ívű zárlással. A szárak élével árhuzamosan 3 mm-es arany, 1 mm-es fehér zománc, és 0.5 mm-es arany csík fut körül, híven követve a kereszt körvonalát. A szabadon maradt részek fehér zománcúak. A szárakat 28x23 mm méretű ovális gyűrű fogja össze, fehér zománc alapon arany betűs körirattal. A fehér zománcos középrészben 7, 10, 7 mm magas kiemelkedő betűkből FJ monogram látható. A szárakat 45x55 mm-es ovális, 7 mm széles arany tölgylevél koszorú fonja össze. Az álló szárakon felül, a fekvőkön alul fut a koszorú. A kereszt anyaga aranyozott ezüst, fehér zománc díszítéssel.
 

Az érdemkereszt I. osztálya

Az érdemkereszt II. osztálya 44 mm magas és széles, kifelé szélesedő szárú görög kereszt, a szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak élével párhuzamosan 2 mm-es arany 0.5 mm-es fehér zománc, 0.5 mm-es arany csík fut körül, követve a kereszt körvonalát. A szabadon maradó részek fehér zománcozásúak. A szárakat 20x17 mm befoglaló méretű ovális, fehér zománcos gyűrű fogja össze, rajta arany körirattal. A középrészben 5,7,5 mm magas kiemelkedő betűkből FJI monogram látható. A szárakat 37x50 mm méretű, 4 mm széles arany tölgylevél koszorú fonja össze. Az álló szárakon felül, a fekvőkön alul. A kereszt anyaga aranyozott ezüst.

Az érdemkereszt II. osztálya

Az érdemkereszt III. osztálya 44 mm magas és széles, kifelé szélesedő szárú görög kereszt, a szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak élével párhuzamosan 2 mm-es ezüst 0.5 mm-es fehér zománcos, 0.5 mm-es ezüst csík fut körül, követve a kereszt körvonalát. A szabadon maradó részek fehér zománcozásúak. A szárakat 37x30 mm befoglaló méretű ovális, fehér zománcos ezüst gyűrű fogja össze, rajta ezüst körirattal. A középrészben 5,7,5 mm magas kiemelkedő betűkből FJI monogram látható. A szárakat 37x50 mm méretű, 4 mm széles ezüst tölgylevél koszorú fonja össze, az álló szárakon felül, a fekvőkön alul. A kereszt anyaga ezüst fehér zománc díszítéssel.

Az érdemkereszt III. osztálya

Az érdemkereszt IV. osztálya 44 mm magas és széles, kifelé szélesedő szárú görög kereszt, a szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak végein befelé hajló kettős ívű záródással. A szárak élével párhuzamosan 2 mm távolságra egy 1 mm széles mélyített borda fut körül követve a kereszt vonalát. A szárakat 20x17 mm méretű ovális , fehér gyűrű fogja össze, rajta domborított betűkből álló körirattal. A középrészben 5,7,5 mm magas kiemelkedő betűkből FJI monogram látható. A szárakat 37x30 mm méretű, ovális tölgylevél koszorú fonja össze, az álló szárakon felül, a fekvőkön alul. A kereszt anyaga patinázott bronz.

Az érdemkereszt IV. osztálya

A hátoldalaenyhén homorú, dísztelen. A koszorú íveinek és a középrész beütőinek felerősítése jól látható. A feltűző tű csuklós rögzítéssel van megoldva és egy tölcsérszerű szembe pattintható. A hátoldalon találhatóak a nemesfém tanúsító fémjelei és az esetleges mesterjegyek, utalva a készítőre, vagy a tervezőre.

Frakklánc mini

Jellemző adományozások:

s14.postimg.org/pikpupxyp/beolvas_s0001_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s32.postimg.org/h8fhzlqkl/beolvas_s0002_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s10.postimg.org/xixrow9t5/beolvas_s0003_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s13.postimg.org/6szmgd22v/beolvas_s0004_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s24.postimg.org/frjzkbw79/beolvas_s0005_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s14.postimg.org/ifd45pj8x/beolvas_s0006_www_kepfeltoltes_hu.jpg