Signum Laudis

Militär-Verdienstmedaille 

 

A Katonai Érdemérem, vagy ismertebb nevén a Signum Laudis elnevezésű kitüntetést 1890. március 12-én alapította Budapesten legfelsőbb rendeletével a király. Célja a katonai érdemek jutalmazása és elismerése volt. Alapításakor egyfokozatú kitüntetés volt, anyaga aranyozott bronz. A 31 mm átmérőjű érem a császári korona kicsinyített másán függ csuklósan rögzítve. A korona befoglaló méretei 20x18 mm. A korona csúcsán lévő gömb furatába csatlakozik a szalagtartó gyűrű. 

Az érem előlapján a király  balra néző, pofaszakállas arcmása látható, szalaggal átkötött babérkoszorú díszítéssel. A külső körön nagyon apró hármas levélosztású koszorú fut körül, azon belül a latin nyelvű körfelirat olvasható: FRANCISCVS.IOS.I.D.G.IMP.AVST.REX.BOH.ETC.ET.REX.APOST.HVNG., jelentése: FERENC JÓZSEF ISTEN KEGYELMÉBŐL AUSZTRIA CSÁSZÁRA CSEHORSZÁG ÉS MÁSOK KIRÁLYA ÉS MAGYARORSZÁG APOSTOLI KIRÁLYA.

Hátoldalának középrészében SIGNVM LAVDIS felirat olvasható, melynek jelentése: a Dicséret Jele. A külső körön apró gyöngyökből álló gyűrű fut körül, ezen belül a kétsoros feliratot balról babérlevelekből, jobbról cserfalombból álló felül nyitott koszorú övezi. A két ág alul szalaggal van összekötve.