Jubileumi Kereszt

Jubiläumskreuz

 

I. Ferencz József 1908. szeptember 29-én kelt legfelsőbb elhatározásával alapította ezt a kitüntetést, trónra lépésnek 60. évfordulója alkalmából. Az adományozásra 1908. december 2-án került sor. Katonai, polgári és udvari személyeknek egyaránt adományozható volt, de különböző elnevezéssel.

Katonai Jubileumi Kereszt néven megkaphatta minden szolgálatban álló tiszt, katonai hivatalnok, tengerész tisztjelölt, valamint minden személy, aki 1848 óta valamikor is tisztként szolgált a hadseregben, és mindenki a legénységi állományból, aki 1908-ban szolgálatban volt és legalább két évet töltött a hadseregben.
A Polgári Jubileumi Kereszt néven megkaphatták azok, akik feltétlen hűségükről adtak bizonyságot az Uralkodó és a Monarchia iránt hivatali, politikai, kereskedelmi, közéleti és egyéb tevékenységük során.
 

 

Udvari Jubileumi Keresztre jogosultak voltak, akik legalább 1898. december 2-a óta álltak az Udvar szolgálatában, ide értve a hivatali, személyi és egyéb szolgálati feladatokat ellátó magasabb és alacsonyabb és alacsonyabb rangú személyeket.
A három adományozási forma csak a szalagok színében tér el egymástól. A Jubileumi Kereszt egyszeri adományozású kitüntetés volt, háromszögletű mellszalagon bal oldalon viselendő. 1945-ig viselhető volt.