Császári és Királyi Díszjelvény művészetért és tudományért

K.u.K. Österreichisch-ungarisches Ehrenzeichen für Kunst und Wissenschaft

 
A művészetek és tudományok terén szerzett érdemek elismerésére V. Ferdinánd király 1835-ben Aranyérmet alapított, melyet hátlapi felirata alapján PRO LITERIS ET ARTIBUS (Művészetért és Tudományokért) Éremnek neveztek. Az érem fül nélkül készült, így nem volt viselhető. 
Ferencz József 1849. február 24-én megváltoztatta az érmet, majd 1867-től két fokozatúvá alakította: nagy és kis arany érmekre. A Nagy Aranyérem 45 mm átmérőjű és 24 arany súlyú volt. A Kis Aranyérem 37 mm átmérőjű és 12 arany súlyú. Az érem elülső oldalán az alapító képe látható. Körírása: "FRANCISCUS JOSEPHUS I. D. G. AUSTR. IMPERATOR ET HUNG. REX. AP.  A hátsó oldalán babér- és tölgyfalomb koszorú, közepén a Habsburgok császári házikoronája alatt a király jelmondata: VIRIBUS UNITIS, azaz "Egyesült erővel". Az érmet ritkán adományozták. 1914-ben a hadseregben csak két élő tulajdonos volt.
1887-ben az érem nyakszalagos kitüntetéssé alakult át. Összesen 120 adományozása ismert.
A kitüntetés 38x31.5 mm átmérőjű ovális aranyérem. Az elülső oldalon a király jobbra néző mellképe látható az Aranygyapjas Rend öltözékében. Az érem felső karélyán FRANC. IOS. I. AVSTR. IMP. REX. BOH. ETC HUNG. REX. AP. felirat, azaz I. Ferenc József, Ausztria császára, Csehország király, Magyarország apostoli királya olvasható. A hátoldalon babérkoszorúban  "LITERIS ET ARTIBUS", azaz Művészetért és tudományokért felirat olvasható.