Katonai Szolgálati Jel

Militär-Dienstzeichen

 
A Katonai Szolgálati Jelet 1849. szeptember 19-én alapította I. Ferenc József a katonaállományú tisztek és a legénység számára két-két osztállyal.
A tisztek az 1. osztályt 25 év tényleges szolgálat után, a 2. osztályt 50 év után nyerhették el. A legénység számára az 1. osztályt 8 évi, a 2. osztályt 16 évi szolgálattal lehetett kiérdemelni.
 
A legénységi szolgálati jel alapításával megszűntek az 1806. augusztus 15-e óta adományozott 1. és 2. osztályú megkülönböztetési jelek, ismertebb nevükön Veteránis jelvények (Distinktionszeichen 1. und 2. Klasse). Ezeket a bronzból préselt jelvényeket az először, majd másodszor is továbbszolgáló legénység viselhette a bal mellre felvarrva. 14 év után egy ovális alakú, 20 év után egy hatszögletű jelvény volt rendszeresítve. 
 
Az 1849-ben bevezetett tiszti szolgálati jelek 35 mm-es Lipót-típusú bronzkeresztek, melyek szélei simák 2 mm-esek, mellettük belül gyöngysor fut végig. A keresztszárak felülete gyöngyözött. A hátoldal lapos, de a kereszt tulajdonosa rávésethette nevét, szolgálati idejét Az tiszti kereszteken az első osztálynál ezüst, a második osztálynál arany kétfejű sas látható.
A legénységi jelek középpajzsára babérkoszorúval övezett VIII, illetve XVI számok kerültek. A középpajzsok legtöbbször rátétesek, de készültek egy darabból préselt keresztek is.