Díszérem 40 évi hű szolgálatokért

Ehrenmedaille für 40 järige treue Dienste

 

Alapítására 1898 augusztus 1-án került sor, adományozási ünnepségei azonban csak decemberben, az uralkodó trónra lépésének 40. évfordulóján voltak. 
Mindazok megkaphatták, akik az eltelt negyven évben folyamatosan a király és az Udvar szolgálatában álltak. A kitüntetésnek két tagozata volt, katonai és polgári. Az érem teljesen egyforma, csak a szalagszínek különböztetik meg a két tagozatot.
Az érem előlapján a király jobb profilt mutató mellképe, az Aranygyapjas Rend díszöltözetében és rendláncával. A külső 3\4 körívben apró tölgylevelekből álló koszorú van. A belső kör feliratának jelentése I. FERENCZ JÓZSEF AUSZTRIA CSÁSZÁRA CSEHORSZÁG ÉS MÁSOK KIRÁLYA MAGYARORSZÁG APOSTOLI KIRÁLYA. 

Hátoldalán, gyöngysorral határolt külső gyűrűben 12 hármas sziromosztású virágkehely, a belső körön latin nyelvű felirat: SIGNUM LABORIS FIDELITER PERACTI vagyis A BECSÜLETTEL VÉGZETT MUNKA JELE \ELISMERÉSE\. Középrészben sűrű sugárkoszorún XXXX \40\ római szám és ANNORVM \évek\.

 

A tartószem oldalról fűzhető csőalakú, az érem anyaga aranyozott bronz. Átmérője 35 mm.
A katonai tagozat szalagja 40 mm széles aranysárga alapon széleitől 5-5 mm távolságra 6-6 mm széleshosszanti fekete sávval.
A polgári tagoz szalagja 40 mm széles sötétvörös.

Miniatűrök a kitüntetés mellett.

s22.postimg.org/r627ul6b5/beolvas_s0038_www_kepfeltoltes_hu.jpg

s16.postimg.org/nlxl766np/beolvas_s0039_www_kepfeltoltes_hu.jpg