Jubileumi Udvari Érem

Jubiläums-Hofmedaille

 
 
Ferencz József uralkodásának ötvenedik évfordulóján külön kitüntetést alapított azon személyek számára, akik közvetlen környezetében vagy az Udvarnál teljesítettek szolgálatot. Az 1898. október 21-én alapított kitüntetésnek három változata van, melyeket a katonai, polgári és női alattvalók nyerhettek el. 
(Dorotheum fotó:https://www.sixbid.com/browse.html?auction=1297&category=27121)
 
A 39x31 mm-es érem ovális alakú, melynek előoldalán a király jobbra néző mellképe látható tábornagyi egyenruhában. A hátoldalra ötsoros feliratot véstek: FRANCISCVS JOSEPHUS I QINQVAGENARII REGINA DIEM FESTUM CELEBRANC II DECEMBRIS MDCCCXCVIII (I. Ferenc József uralkodása 50. évfordulójának ünnepe, 1898. december 2.). Az érem szagitális füllel kapcsolódik a függesztőkarikához. 
Az érmek fokozatuknak megfelelően aranyból, ezüstből vagy bronzból készültek. 
A katonai személyek kitüntetései háromszögletű mellszalagon függnek. A szalag a Lipót-rend lovagkeresztjének szalagjával egyezik meg, azaz 40 mm széles háromszögletű vörös mellszalag, melynek szélein 6 mm széles fehér sávok láthatók. 
A polgári személyek kitüntetései függőleges szalaggal kerültek adományozásra. Az arany fokozatúak 8 mm széles arany fémpánttal, az ezüstök ezüst pánttal, a bronzok bronz fémpánttal készültek, melyeken az "1848-1898" évszámok olvashatók. 
 
(Dorotheum fotó:https://www.sixbid.com/browse.html?auction=1297&category=27121)
 
A Jubileumi Udvari Érem hölgyek részére 62 esetben került adományozásra. A jelvénye 26x20 mm-es, melynek szalagja 15 mm széles, vörös csokorszalagon, szélein 2 mm-es fehér sávokkal díszített. A szalag alján függesztőpánt található, mely horizontális szemmel kapcsolódik a jelvény füléhez. A csokor közepén 4 mm széles bronzpánt van az 1848-1898-as évszámokkal. 
 
 
A legfelsőbb udvari alkalmazottak, a külügyminiszter, a szárnysegédek, a katonai iroda igazgatója, stb. az arany fokozatot kapta meg. A testőrségek, a magyar udvari marsall, a tisztek, tisztviselők, az udvari zenekar tagjai ezüstből, míg a legénységi személyek, udvari szolgák stb. bronzból kapták meg a kitüntetést. Az érem tulajdonosának halálával a kitüntetés az örökösöknél maradt.
 
(Dorotheum fotó:https://www.sixbid.com/browse.html?auction=1297&category=27121)