Hadiérem

Kriegsmedaille

 

1873. december 2-án, trónra lépésének 25. évfordulóján alapította I. Ferencz József a Hadiérem (Kriegsmedaille) elnevezésű katonai kitüntetést. Az alapító okirat tanúsága szerint megkaphatták a tiszti és legénységi állomány azon tagjai, akik az elmúlt 25 év alatt a Monarchia valamely hadjáratában részt vettek és a kitüntetés viselésére méltóvá váltak.
Az érem előlapján a király jobb profilt mutató szakállas arcképe látható. Az arcképet kettős gyűrű határolja, ami a köriratot foglalja magába. A körirat német nyelvű. A jelentése: I. FERENCZ JÓZSEF AUSZTRIA CSÁSZÁRA CSEHORSZÁG ÉS MÁSOK KIRÁLYA MAGYARORSZÁG APOSTOLI KIRÁLYA. A király fejét hátul masnival összefogott hármas levélelosztású babérkoszorú övezi.
A hátoldalon, balról babérlevelekből jobbról tölgyfalevelekből  álló koszorú övezi a három sorban elhelyezett felirat, ami egy évszám: 1873 december 2.
 
 
Az érem tartószeme oldalról fűzető, anyaga aranyozott bronz. Szalagja 40 mm széles aranysárga alapon szélétől 5-5 mm távolságra 5 mm széles hosszanti fekete sávval. A közrezárt rész sárga-fekete keresztcsíkozású.

Hadiérem miniatűrök
(foto: medals.extra.hu)
 
Az érem átmérője 36-37.5 mm közötti szóródást mutat, mivel több műhelyben, több verőszerszámmal készítették. Az eredeti leírás szerint a hátoldalon lévő dátum kettes száma hullámos talpú, ennek ellenére készültek egyenes talpú kettes számmal is példányok.
Az előlapot Josef Tautenhayn készítette, míg a hátlap vésnöke Johan Pfeiffer volt. 
Ezt a kitüntetést minden változtatás nélkül még két alkalommal adományozta az uralkodó hűséges katonáinak: 
- 1878. június 29-én kezdődtek Bosznia-Hercegovina elfoglalására tett hadműveletek okán. 
- Másodszor az 1899-1901 között a kínai Ji Ho Tan felkelés, ismertebb nevén a Boxer lázadás leverésében vettek részt, mint a Monarchia expedíciós hadseregének tagjai.
- Ezen kívül tervezték az érem fehérfémből vagy hadifémből készült változatának adományozását a világháború befejezésének alkalmából. Az érmek legyártását megkezdték, így ritkán találkozhatunk velük.
 
Első világháborús Hadiérem és verdejelzései
 
 
Verettípusok: